Voormalig hoofdredacteur RTV Oost bekritiseert gebrek aan Steun voor regionale omroepen

Henny Everts, voormalig directeur en hoofdredacteur van RTV Oost, heeft zich uitgesproken tegen het gebrek aan aandacht voor regionale omroepen in het licht van bezuinigingen die worden overwogen door een mogelijk rechts kabinet. Terwijl de hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen gezamenlijk protest aantekenen, lijken de 13 publieke regionale omroepen over het hoofd gezien te worden.

Volgens Everts, die zijn frustraties deelde in een kritisch betoog, is er sprake van een “Hilversumse/Amsterdamse zelfingenomenheid” die geen ruimte laat voor de essentiële rol die regionale omroepen spelen in het journalistieke landschap, vooral in het controleren van de provinciale democratie. Deze omroepen zijn ook cruciaal voor de samenstelling van de Eerste Kamer en bieden unieke programma’s die vaak niet op landelijk niveau worden uitgezonden. Hij benadrukt dat deze zenders gezamenlijk ongeveer 3 miljoen luisteraars en kijkers bereiken en dat het negeren van deze groep grote consequenties kan hebben.

Everts roept op tot meer erkenning en samenwerking tussen regionale en landelijke omroepen om een sterkere, meer geïntegreerde Nederlandse publieke omroep te vormen.

Bro: spreekbuis.nl