Background

Jukebox

Radio Expansie viert haar verjaardag

WESTERHAAR / DENEKAMP – Het piratenbloed stroomde waar het niet gaan kon. Tot de zendmast in de achtertuin definitief tot relikwie werd verheven en Radio Expansie 10 jaar geleden op internet het licht zag. „We werden arm van de boetes.” 

Ze missen het kat- en muisspelletje met de opsporingsdiensten eigenlijk helemaal niet. Radio Expansie heeft de afgelopen 10 jaar op internet zo’n mooie groei naar 19 studio’s doorgemaakt, dat ze vooral met veel plezier op hun leven als zendpiraat terugkijken.

 

Ach, corona

„We bestaan inmiddels elf jaar, maar hebben daar wegens corona geen aandacht aan besteed”, zegt Eric Moes (55). „Dit jaar kunnen we deze mijlpaal wel vieren en dat doen we tijdens de jaarlijkse barbecue bij een van de aangesloten studio’s.”

Je had er best even buikpijn van als je weer zo’n belache­lijk bedrag had afgetikt, maar vervolgens ging je vrolijk verder – Eric Moes, grondlegger

Moes is de grondlegger van het radiostation, dat als piratenzender in Westerhaar in 2010 uit het illegale circuit stapte en op internet verder ging. „De boetes rezen al een tijdje de pan uit, maar het piratenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Je had er best even buikpijn van als je weer zo’n belachelijk bedrag had afgetikt, maar vervolgens ging je vrolijk verder. Tot de volgende boete op de mat lag.”

 

Buikpijnmomenten

Twenterander Moes (55) blikt naar aanleiding van het tweede lustrum van de zender nog eens terug in de tijd. Hij doet dat in de Denekampse studio van Robert Degen en Claus Gommer, die een jaar geleden toetraden tot Radio Expansie. Ze herkennen de buikpijnmomentjes van Moes maar al te goed.

Tegenwoordig kunnen die boetes oplopen tot tienduizenden euro’s. Dat wil je niet meer meemaken”, verzekert Degen, die in Radio Expansie een ideaal piratenplatform zag om als Denekamps ‘filiaal’ bij aan te sluiten. „Waarom we dat vorig jaar pas hebben gedaan? Het had ook eerder kunnen gebeuren. Je moet er mee aan de slag en dan komt de factor tijd om de hoek kijken en stel je dat soort plannen uit.

Ze zijn blij dat ze nu als Radio Expansie kunnen uitzenden. „Binnenkort sluiten nog meer studio’s zich bij het station aan en wordt de dekking weer groter. Je draait uiteindelijk plaatjes om zoveel mogelijk mensen daar een plezier mee te doen. Dat was als zendpiraat ook al de grote drijfveer.”

 

Top notch spullen

Niet iedere huis-tuin-en-keukenpiraat komt bij Radio Expansie overigens door de ballotage. De Denekampers hadden hun spullen uitstekend voor elkaar en waren van harte welkom. Moes: „Het maakt niet uit of je vanaf een zolderkamer uitzendt of vanuit een garage die is omgetoverd tot een professioneel ogende studio. We beoordelen op kwaliteit.”

Platvloer­se praktijken tref je bij Radio Expansie niet aan. We zijn echt een station van ‘geen praatjes, maar plaatjes’ – Eric Moes, grondlegger

Als een dj vanaf zijn zolder kwaliteit levert, is die welkom. Kwaliteit is overigens een breed begrip.„ We hebben het niet alleen over de geluidskwaliteit, maar zeker ook hoe een programma wordt gebracht. Platvloerse praktijken tref je bij Radio Expansie niet aan. We zijn echt een station van ‘geen praatjes, maar plaatjes’.”

Natuurlijk draaien ze op verzoek. „Zo’n gesprekje kun je kort en bondig houden zonder dat het minder leuk is. Je luisteraars stemmen op jou af om naar muziek te luisteren.”

 

‘Piratenkneiters’

Vanuit diverse studio’s uit heel Nederland draaien ze, zoals ze het zelf noemen, de beste piratenkneiters en met verschillende dj’s uit Overijssel, Drenthe en Gelderland. „We vullen dagelijkse uitzendingen en hoe meer studio’s er aansluiten des te makkelijker krijg je de 24 uur vol”, legt Degen uit.”

Moes denkt na uitzenden sowieso makkelijker wordt in de toekomst. „Over tien jaar hebben we helemaal geen FM meer en is het allemaal digitaal via DAB. Daar werken we nu al aan om die slag niet te hoeven inhalen. Ondertussen moeten we het hebben van zegt het voort en dat werkt uitstekend.”

 

Dit artikel is overgenomen van en te lezen op de Tubantia.
Het artikel is geschreven door: Andre Scheffers 
De foto is gemaakt door: Robin Hilberink