Background

Jukebox

Regionale radiozenders gaan met minder vermogen uitzenden.

Diverse regionale commerciële radiozenders gaan gebruik maken van de regeling van Agentschap Telecom om met minder vermogen uit te zenden op de FM. Hiermee wordt energie bespaart en worden de energiekosten voor het uitzenden op FM verlaagd.

Regeling

Agentschap Telecom heeft een regeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt voor commerciële radiozenders om het vermogen waarmee zij uitzenden op de FM tijdelijk te verlagen met 3 dB. De regeling is ingegaan op 15 november en de verlaging geldt voor een periode van maximaal 1 jaar.

Omroepen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen contact opnemen met Agentschap Telecom. De vergunningen FM-radio schrijven voor wat het minimale en maximale vermogen van een radiozender moet zijn. Een hoger zendvermogen zorgt voor een groter bereik en meer potentiële luisteraars. Tegelijkertijd leidt een hoger zendvermogen tot een hoger energieverbruik.

Landelijke partijen blijven met zelfde vermogen uitzenden

Diverse landelijke radiopartijen hebben aangegeven voorlopig geen gebruik te maken van de regeling. Talpa (Sky Radio, Radio 538, Radio Veronica, Radio 10), RadioCorp (100%, SLAM!) en Sublime hebben aangegeven het zendvermogen niet te verlagen.

Regionale commerciële radiozenders

Regionale commerciële radiozenders hebben wel interesse om gebruik te maken. Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) heeft een systeem bedacht waarbij automatisch het zendvermogen tijdens een deel van de dag verlaagd kan worden. Nico Silvius van RNN geeft aan dat klanten van de zenderexploitant er voor kunnen kiezen om hun zendvermogen in de periode 21 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends automatisch te verlagen. Onder andere regionale commerciële radiozenders als RadioNL, Waterstad FM, Tukker FM, Joy Radio en Frysk FM zijn klant bij de exploitant.

Bron: Mediamagazine.nl