Background

Jukebox

Radiopiraten binnenkort opgespoord door ‘nieuwe’ instantie

Radiopiraten worden vanaf 1 januari niet meer door het Agentschap Telecom (AT),

maar door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) opgespoord en uit de ether gehaald.

Dit betekent niet dat de radiopiraten nu met nieuwe opsporingsambtenaren te maken krijgen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is namelijk vanaf 1 januari 2023 de nieuwe naam van het Agentschap Telecom. De naamswijziging is het gevolg van extra taken die deze overheidsinstantie gaat uitvoeren. Het slechte nieuws voor radiopiraten is dat bij de RDI meer wordt geïnvesteerd in toezichtstaken, die daarnaast ook intensiever worden gehandhaafd.

Geschiedenis
De Radio Controledienst (RCD) was in de hoogtijdagen van de radiopiraterij in Nederland de naam van de dienst die op illegale radiozenders jaagde.

 

De RCD was onderdeel van PTT. Toen PTT op 1 januari werd geprivatiseerd en onder de naam KPN verder ging werd de opsporingstak ondergebracht onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar het verderging onder de naam Hoofddirectie Telecommunicatie en Post (HDTP). In juli 2002 werd de HDTP omgezet naar een zelfstandig agentschap onder de huidige naam Agentschap Telecom onder het ministerie van Economische Zaken.

Bron: Totaal TV