Background

Jukebox

Radiopiraat draait door na dwangsom van 45.000 euro

ARNHEM – Terwijl FM-frequenties voor duizenden euro’s worden verloot en verhandeld, verstoort een Arnhemse zendpiraat koppig de ether. Zelfs ziet hij dat anders. “Die boete van 6250 euro betaal ik niet.”
De radiopiraat wil met zijn naam niet genoemd worden, maar de man is te horen van Doetinchem tot aan Tiel en van Deventer tot aan Duiven. Eigenlijk is zijn illegale zender RadioFiestaFM overal hoorbaar in Gelderland, meldt de Arnhemse lokale omroep RTV Connect.
Volgens sommigen zou het een uitgestorven hobby zijn: radiopiraterij. Dit zijn illegale radiozenders die zonder zendvergunning een programma uitzenden. Vaak gaat het om muziek die volgens liefhebbers niet genoeg gewaardeerd wordt op de legale zenders. Deze geheime zenders zijn verboden, omdat ze legale uitzendingen kunnen verstoren. Ook kan het storend zijn voor andere gebruikers van de ether. Denk aan de luchtvaart. Piloten hebben via radiocontact met de grond.

‘Ik zit al in de schuldhulp’

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft hem nu een dwangsom opgelegd van 45.000 euro. Dat geld moet hij op tafel leggen als hij nog eens wordt gesnapt voor het illegaal uitzenden via de zendmast op het huis van zijn vriendin. Eerder kreeg de Arnhemmer al een boete van 6250 euro opgelegd. Maar dat geld gaat hij niet betalen, zegt hij.

Antennes en studio

Ondanks invallen van de RDI en die torenhoge boetes gaat hij gewoon door met zijn piraterij. Hij heeft nu een list bedacht om alsnog te kunnen uitzenden vanaf zijn zolderkamer: de zendmast staat ergens anders dan van waar hij zijn studio heeft opgebouwd. Zijn antennes staan ‘her en der’ op hoge gebouwen verspreid. “Niemand maakt mij wat.”
Maar toch, na het interview met RTV Connect is de zender opgerold. De radiomaker zelf werd niet opgepakt. Deze illegale zendpiraat zendt gewoon door en is weer druk bezig om met hulp van anderen zijn zender RadioFiestaFM eind deze week weer ‘in de lucht’ te krijgen.
Bron: Omroep Gelderland www.gld.nl