Publieke omroep op de schop: minder omroepen, meer samenwerking

De publieke omroep ondergaat vanaf 2029 een ingrijpende hervorming. Minister Eppo Bruins (Media) maakte vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat het huidige omroepbestel grondig wordt herzien. Het aantal ledenomroepen wordt fors teruggebracht en zij moeten gaan samenwerken in vier tot vijf ‘omroephuizen’, die structureel onderdeel worden van het publieke bestel.

De elf huidige ledenomroepen – AVROTROS, PowNed, MAX, WNL, VPRO, Human, BNNVARA, KRO-NCRV, EO, ON! en Zwart – behouden hun identiteit, maar verliezen hun zelfstandige organisatie. De minister wil af van het huidige ledencriterium, waarbij omroepen elke vijf jaar moeten aantonen minstens 100.000 leden te hebben. Dat systeem, bedoeld om pluriformiteit te waarborgen, heeft volgens Bruins geleid tot onderlinge concurrentie die juist ten koste gaat van die diversiteit.

Opvallend is dat de taakomroep NTR niet wordt opgenomen in een van de nieuwe omroephuizen. Daarmee lijkt de omroep in zijn huidige vorm te verdwijnen, al wil de minister het woord ‘opheffen’ vermijden. “Ik hoop dat de mooie programma’s blijven,” aldus Bruins. Hij benadrukt dat het aanbod van NTR – waaronder programma’s als Het Sinterklaasjournaal, Nieuwsuur en Andere Tijden – behouden moet blijven, maar hoe dat precies wordt vormgegeven is nog niet duidelijk.

De reorganisatie moet leiden tot een efficiëntere publieke omroep met minder bestuurslagen en minder overhead. Dat zou ruimte moeten geven voor meer vaste contracten en betere grip op de programmering. “Als we willen dat de omroep ertoe blijft doen, moeten we behouden wat waardevol is en durven veranderen wat noodzakelijk is,” zegt Bruins.

Voor de NOS verandert er niets. Deze taakomroep blijft verantwoordelijk voor de onafhankelijke nieuwsvoorziening. De plannen van minister Bruins markeren een fundamentele koerswijziging voor de publieke omroep, met grote gevolgen voor zowel de organisaties als hun medewerkers.

Bron: Spreekbuis.nl