Op 20 mei gaat in Nederland de veiling van regionale commerciële radiofrequenties van start. Deze veiling bepaalt welke zenders in de toekomst op de FM-band te horen zijn. Voor veel regionale radiostations betekent dit een spannende periode: blijven ze hoorbaar in hun vertrouwde gebied, of raken ze hun frequenties kwijt?
Voor zenders zoals RADIONL en Hitzzz is het allesbehalve vanzelfsprekend dat ze hun positie behouden. Omdat de frequenties simpelweg naar de hoogste bieder gaan, moeten ook zij weer meedoen in de race om etherruimte. De concurrentie is stevig, en het prijskaartje onzeker.
RADIONL hoopt het hoofd boven water te houden met hulp van haar luisteraars. Via de actie ‘Vriendje voor een Tientje’ vraagt het station om financiële steun. In ruil daarvoor krijgen donateurs een certificaat én de kans om een verzoekplaat aan te vragen. De actie wordt gepresenteerd als een manier om samen op de FM te blijven — een sympathiek gebaar, al is het de vraag of het genoeg zal zijn.
Ook Hitzzz, de noordelijke zender met een piraatachtig karakter, probeert geld in te zamelen. Zij pakken het groots aan met een benefietconcert in De Bonte Wever in Assen. Opvallend is wel dat hun beoogde streefbedrag recent flink naar beneden is bijgesteld: van 350.000 euro naar een ton.
Toch zitten er haken en ogen aan deze fondsenwervende acties. Veel radiostations zenden namelijk niet uit via eigen frequenties, maar via vergunningen van andere partijen. In het geval van RADIONL betekent dat bijvoorbeeld dat ze in Zuid-Holland uitzenden onder de vlag van een andere organisatie, die ook meedoet aan de veiling. Dat maakt het lastig om precies te zeggen waar het ingezamelde geld naartoe gaat of welke regio’s daadwerkelijk ‘gered’ worden.
Daarnaast is de markt verre van overzichtelijk. Veel partijen bezitten meerdere zenders, en de scheidslijn tussen ‘nieuwkomer’ en ‘ervaren speler’ is niet altijd helder. Zo staat Hitzzz te boek als jong en onafhankelijk, maar het valt onder dezelfde eigenaar als Simone FM — een station dat al decennialang bestaat. Eerder bood diezelfde partij flinke bedragen op lokale FM-kavels, die vervolgens al snel weer in andere handen terechtkwamen.
De komende weken zullen uitwijzen wie er op de FM-band mag blijven. Eén ding is duidelijk: idealisme, geld en strategie lopen op deze markt naadloos door elkaar heen.
...
Wie de app van NPO Radio 5 gebruikt om naar de zender te luisteren, krijgt voortaan een pop-up melding: “Let op: NPO Radio 5 verhuist naar NPO Luister”. Eerder werd al bekend dat alle losse apps van de publieke radiozenders verdwijnen en verhuizen naar één platform: NPO Luister. De apps van NPO Soul & Jazz en Sterren NL zijn al ontmanteld.
Uiterlijk eind dit jaar moeten alle losse radiozenders van de NPO, zoals Radio 1, Radio 2, 3FM, NPO Klassiek en Radio 5, in de nieuwe audio-app zitten. “Een megaklus”, noemt Kevin Goes, zendermanager van NPO Luister, het in Broadcast Magazine. “Niemand wíl migreren. Mensen zijn honkvast. Maar zodra ze merken dat hun favoriete dj’s en zenders er gewoon zijn – en ze zelfs nieuwe ontdekkingen doen, zoals een Sterren NL-fan die na zijn overstap ineens Stefan Stasse op Radio 5 vond – dán win je ze.”
De NPO maakt één audioplatform met de eigen radiozenders en alle eigen podcasts, om minder afhankelijk te zijn van grote marktpartijen als Spotify en Apple. “Wij bouwen aan onze digitale onafhankelijkheid. Niet om alleen te zijn, maar om beter bestand te zijn tegen de onvoorspelbaarheid van Big Tech“, zegt Goes in Broadcast Magazine.
Talpa Network zette in 2017 al een eigen audio-app met radiozenders en podcasts op, als antwoord op Spotify en Apple Music. Toch werd die app, Juke genaamd, nooit een succes. De app is sinds begin dit jaar niet meer te downloaden. In plaats daarvan heeft Talpa juist losse radio-apps, zoals voor Radio 10, Radio 538 en Sky Radio.
Bron: radiofreak.nl
Foto: Beeldbewerking: radiofreak.nl
...
Chantal Janzen geeft zaterdag 17 mei de punten van de Nederlandse vakjury bij de finale van het Eurovisie Songfestival in Bazel, Zwitserland.
In 2021 stond Chantal aan de andere kant van het scherm toen zij, samen met Jan Smit, de puntentelling begeleidde bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Nu mag ze namens Nederland ”Our twelve points go to…” overbrengen aan de ruim 160 miljoen kijkers van het Eurovisie Songfestival.
Chantal: “Toen we met z’n vieren het Eurovisie Songfestival in 2021 presenteerden, was de puntentelling één van de hoogtepunten om te mogen doen. Het is hét moment waar het uiteindelijk allemaal om draait en het is voor de presentatoren een pittig gedeelte van de show. Naast dat ik het een eer vind om dit jaar aan de andere kant van het scherm te mogen staan, verheug ik me vooral op een geweldig optreden van onze Claude.”
De finale van het Eurovisie Songfestival is dit jaar te zien op zaterdag 17 mei bij AVROTROS. Claude treedt op in de eerste halve finale op dinsdag 13 mei en gaat er alles aan doen om zich te kwalificeren voor de grote finale met zijn nummer ‘C’est La Vie’.
Bron: Spreekbuis.nl
...
Een jaar nadat RTV Oost de eigen naam veranderde in Oost, wordt de naamsverandering weer teruggedraaid. “De naamswijziging was geen succes. Het leidde tot verwarring en onduidelijkheid”, zegt interim-directeur Dink Binnendijk in De Stentor.
De naamsverandering zou volgens de krant een kleine twee ton hebben gekost, maar dat kan Dink niet bevestigen. “Wat ik wel weet, is dat teruggaan naar de oude naam nul euro kost. Het vernieuwde logo blijft gewoon.”
De naam Oost kan niet beschermd worden en dat zorgde voor problemen, vertelt de omroepdirecteur in de krant. “Oost komt voor in honderden namen in deze regio. Veel partijen wisten ook niet meer precies hoe ze ons moesten noemen. Bij de NOS zagen we bijvoorbeeld door ons aangeleverde berichten terug met ‘Omroep Oost’ als bron.”
Bij RTV Oost is het de laatste jaren onrustig. De regionale omroep van Overijssel reorganiseerde in 2022, waarbij ook gedwongen ontslagen vielen.
Vorig jaar stapte Judith Hartman per direct op als directeur van de omroep, nadat ze er drie jaar aan het roer had gestaan. Volgens De Stentor wordt Judith nog tot volgende maand doorbetaald, terwijl ze afgelopen najaar dus al afscheid nam van het bedrijf.
Henk-Jan Karsten stopte bovendien begin dit jaar als hoofdredacteur van de regionale omroep. Dink Binnendijk, voorheen directeur-hoofdredacteur van RTV Drenthe, zwaait nu als ‘interimmer’ de scepter bij RTV Oost. Feitelijk wil hij de klok deels terugdraaien naar de werkwijze van voor de reorganisatie.
Bron: Mediamagazine.nl
...
Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) heeft de exploitatie van het DAB+-netwerk voor de regio Zwolle overgenomen.
Tot op heden was het beheer van het DAB+-netwerk in handen van de lokale omroepen zelf maar per vandaag heeft zenderexploitant RNN de exploitatie overgenomen. Hierdoor wordt er niet meer uitgezonden met twee steunzenders in Kampen en Heerde op kanaal 6D maar met één sterke zender vanaf een hoge zendmast in Zwolle (industrieterrein De Marslanden). Via het netwerk zijn de lokale omroepen Loco FM (Oldebroek), Loe FM(Elburg), Radio 794 (Epe/Heerde), Radio Hattem, RTV IJsselmond (Kampen), Salland 1 (Olst, Wijhe) en Zwartewater FM (Zwartewaterland) te beluisteren.
“Door deze overname en de verhuizing van de zender naar de omroepmast op industrieterrein De Marslanden in Zwolle hebben de samenwerkende omroepen in allotment 23 nu een aanzienlijk beter bereik. Met name de ontvangst in de stad Zwolle en de wijde omgeving is dankzij deze aanpassing sterk verbeterd“, aldus RNN in een persbericht.
Bron: Mediamagazine.nl
...
Willeke Alberti heeft tijdens een live telefonisch interview in Shownieuws laten weten dat ze geen zin meer heeft om aan te schuiven in dat programma. “Ik vind het niet zo leuk om aan tafel te zitten.”
De sterren van Shownieuws hoeven niet meer te rekenen op de komst van Willeke Alberti, de ex van hun baas John de Mol. De 80-jarige zangeres heeft er namelijk geen zin meer in om aan hun desk mee te praten over ditjes en datjes uit de showbizz. En dat heeft ze hen laten weten ten overstaan van alle kijkers van de showrubriek…
Willeke is een tijdje uit de roulatie geweest vanwege het overlijden van haar dochter, maar nu maakt ze haar muzikale comeback. Ze is weer aan het zingen en ter gelegenheid daarvan heeft ze live een telefonisch interview gegeven aan Shownieuws. Tijdens dat interview van een minuut of tien, krijgen we haar niet te zien. En dat blijft ook zo…
Als presentatrice Dyantha Brooks haar uitnodigt om langs te komen, is Willeke klip en klaar. “Wij vonden het onwijs gezellig en Willeke, misschien — ik weet dat het laat is — moet je gewoon een keer gezellig aan tafel komen na de Zwarte Cross”, aldus de presentatrice.
Daarop laat Willeke wel héél eerlijk weten dat ze er geen zin in heeft. Opmerkelijk, want normaal gesproken blijf je na zo’n uitnodiging altijd hangen in beleefdheden. “Ja, maar ik vind het niet zo leuk om aan een tafel te zitten.”
Bron: Mediamagazine.nl
...
Jeroen van Inkel wordt over een tijdje opa. Dat vertelde de 63-jarige dj gisteren in zijn programma op NPO Radio 2. “Mijn oudste dochter krijgt een kindje. Wij wisten het al een tijdje, maar ik mocht het nog niet vertellen. Ik moet het wel even een plek geven, opa worden. Maar ik vind het helemaal gezellig en hartstikke leuk”, zei hij.
De Radio 2-dj heeft twee dochters: Isabel en Teddy. Op de radio en op zijn sociale media had Jeroen al aangekondigd dat hij bijzonder nieuws had. “Ik heb het overal geteased. Het is toch wel een dingetje om het te vertellen op de radio. Ik heb lang moeten wachten totdat ik goedkeuring kreeg om het te vertellen, want ze moest daar wel achter staan.”
Bron: radiofreak.nl
...
Lex Harding, oprichter van onder meer Radio 538 en Sky Radio, vindt dat er anno 2025 soms ‘verbale diarree’ op de Nederlandse radio te horen is. “Soms ergert me dat wel. Dan denk ik van: schop eens al die mensen de studio uit, ga in je eentje zitten en communiceer met de luisteraar, en niet met die mensen in de studio. Dat hoort een diskjockey te doen”, zei Lex gisteren in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1.
Lex, die over twee weken 80 jaar wordt, heeft een lange staat van dienst in de radiowereld en wordt gezien als een van de iconen van de Nederlandse radio. Hij werd bekend bij de voormalige zeezender Radio Veronica en richtte later samen met Erik de Zwart het commerciële station Radio 538 op.
“Dat is wel een dingetje”, zei Lex gisteren over 538. “Ik kwam van de zender op zee, die werd de nek omgedraaid. Commerciële zenders mochten toen heel lang niet, maar ik wilde toch dat radiostationnetje terug. En dat is aardig gelukt met Radio 538.”
De ‘radioveteraan’ is ook een van de bedenkers van de Nederlandse Top 40, die nog elke week te horen is op Qmusic. Toch vindt Lex dat niet overal de radioprogramma’s er op vooruit zijn gegaan. “De diskjockey van tegenwoordig is meer een entertainer. Die zitten te lachen en verhaaltjes te vertellen.”
Bron: Radiofreak.nl
...
AVROTROS en PowNed gaan samen het eerste omroephuis van het nieuwe publieke omroepbestel vormen. De besturen van beide omroepverenigingen hebben daarmee ingestemd. Vanaf 1 januari 2029 hebben beide omroepen nog maar één Raad van Toezicht. AVROTROS en PowNed benadrukken dat ze “hun eigen identiteit behouden”.
Minister Bruins van Media maakte vorige week bekend dat hij af wil van alle losse omroepen en in de toekomst met vier of vijf omroephuizen wil gaan werken. De minister wil een einde maken aan het huidige omroepstelsel dat volgens diverse onderzoeken al jaren niet meer werkt.
Op dit moment werken AVROTROS en PowNed al samen achter de schermen, met zaken als ICT, Juridische Zaken, Financiën en HR. “De publieke omroep staat voor een enorme opgave om met fors minder geld haar belangrijke taken te vervullen. Tegelijkertijd wordt het bestel fundamenteel anders ingericht”, zegt Taco Zimmerman, algemeen directeur AVROTROS. “Door de huidige succesvolle samenwerking met PowNed uit te breiden en samen een omroephuis te vormen, laten we zien vooruit te willen.”
Dominique Weesie, algemeen directeur van PowNed: “De huidige samenwerking tussen beide omroepen verloopt in zeer goede harmonie en heeft veel synergievoordelen. Laten wij de eersten zijn die over onze schaduw heen durven te stappen in het belang van een publieke omroep die efficiënt en slagvaardig is, maar met behoud van de identiteit van beide omroepmerken.”
Op NPO Radio 1, NPO Radio 2, 3FM, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 worden de programma’s gepresenteerd door radio-dj’s die in dienst zijn een omroep, bijvoorbeeld BNNVARA.
Wat alle veranderingen betekenen voor het radio-aanbod van de publieke omroep, is nu nog niet te zeggen. Wel hangen de bezuinigingen als een donkere wolk boven de radiozenders. Mogelijk wordt de programmering van sommige zenders afgeslankt, al is het nog te vroeg om te zeggen of dat daadwerkelijk gebeurt.
Bron: Radiofreak.nl
...Onze ervaren piraten dj’s hebben meer dan 25 jaar ervaring in piratenstreams. Dankzij onze jarenlange ervaring krijg je hier alleen de beste hits van de verschillende studio’s welke aangesloten zijn. Het idee is ontstaan doordat Eric Moes niet meer via de illegale FM wou draaien aangezien de kosten dermate hoog waren. Toen is hij gestart met het opzetten van een website en app waarin iedereen legaal zijn muziek kan draaien / luisteren.
In de loop der jaren zijn er zoveel meer studio’s bijgekomen dat we nu al op 20+ studio’s zitten.
Onze geheime zender en piratenstreamingwebsite beschikt nu over professionele apparatuur. Ook zijn we continu bezig met de belangrijkste zaken. Dat is de output, muziekkwaliteit en verschillende playlists en aangesloten DJ-apparatuur. Het afgelopen jaar is het kwaliteitsniveau van streaming media en geheime zendermuziek sterk verbeterd en naar een hoger niveau getild.
Aangezien de ether niet meer vol zit met signalen van muziekliefhebbers en geheime zenders, zijn er andere signalen die voor overlast kunnen zorgen. Stel, je woont in een gewone straat, hebt internet, wifi-verbinding en modem, laptop met wifi, tablet en/of mobiele telefoon. Dan is de 2,4 GHz-band volledig verzadigd. Het bereik is er niet op verbeterd, vooral die wifi-hotspots niet. Veel mensen zijn hun wifi-signaal kwijt. Misschien gaan ze er nu toezicht op houden.
Mensen luisteren nog steeds via laptops, pc’s of bouwradio’s met jackkabels en tablets. Maar experts zeggen dat internetradio en streaming media sterk groeien. Zo zijn er via internet en in winkels veel radio’s met wifi-verbinding verkocht. Dit aantal groeit zeer snel en heeft potentie. Een paar jaar geleden konden grote radiostations alleen via de ether worden uitgezonden, maar nu zijn live luisterfuncties en websites onmisbaar.
Wilt u graag muziek luisteren en genieten van echte piratenhits? Luister dan naar Radio Expansie, gegarandeerd 24/7 muziek!