Background

Jukebox

Nieuwe single The Beatles – “Now and Then”

Toen we de aankondiging lazen, moesten we toch even onze kalender checken; een nieuw nummer van The Beatles, amper enkele weken nadat The Rolling Stones een nieuw album uitbrachten? Zaten we plots in het midden van de sixties, of was het toch nog steeds 2023? Na enkele keren in onze arm te knijpen, wisten we zeker dat we niet aan het dromen waren; 27 jaar nadat “Real Love” als single uit de kluis werd gelaten en maar liefst 53 jaar na het laatste album Let It Be lossen The Beatles nog een onuitgebrachte song. En een nieuwe uitgave van die knapen, dat kan je wel beschouwen als een historisch moment. Met een resem aan hits, klassieke melodieën en grensverleggende albums baanden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zich in de jaren zestig ontegensprekelijk een weg naar de muziekgeschiedenis. Geen middelbare school waarin liedjes als “Yesterday” of “Let It Be” niet de revue passeren tijdens de muzieklessen en geen tijdloos lijstje zonder enkele van de composities van The Fab Four uit Liverpool. En nu is er met “Now and Then” dus plots een nieuw nummer, al is ‘nieuw’ wel met een korrel zout te nemen.

De basis van het liedje is terug te brengen tot een oude demo-tape waarop Lennon zichzelf begeleidt op piano. Na zijn dood in 1980 bewaarde weduwe Yoko Ono het tapeje als warm aandenken, maar in aanloop van de Anthology-sessies overhandigde ze het midden jaren negentig toch aan Paul, George en Ringo. Het drietal ging met het laatste opgenomen materiaal van John aan de slag, maar daar waar “Free As A Bird” en “Real Love” het wel tot singles haalden, werd “Now and Then” nooit afgewerkt. De geluidskwaliteit was zo erbarmelijk dat zelfs met de meeste technische snufjes de ruis niet volledig kon verwijderd worden uit de opname. Fast forward naar de jaren twintig van deze eeuw. Peter Jackson neemt voor de documentaire The Beatles: Get Back het filmmateriaal van de Let It Be-sessies onder handen en ontwikkelt met een team techneuten een restauratietechniek waarmee muzieksporen met behulp van artificiële intelligentie gefilterd kunnen worden. Hiermee hebben Paul en Ringo meteen ook de technologie voorhanden om “Now and Then” op te poetsen.

Na jaren wachten is “Now and Then” nu eindelijk afgewerkt en we kunnen de muziekliefhebbers geruststellen: ‘the last Beatles song’ is helemaal de moeite waard. Nadat McCartney ingetogen aftelt trapt een weemoedige pianomelodie af en valt John Lennon in, loepzuiver en helder alsof hij bij jou in de kamer zit met een dampende kop thee. De strofen klinken ingetogen en melancholisch maar door aanvulling met achtergrondkoortjes krijgt het refrein al gauw een hoog anthem-gehalte. Tekstueel past het nummer helemaal in de categorie van de zachte, nostalgische liefdesliedjes die Lennon doorheen zijn solocarrière opnam. Wetende dat dit de laatste compositie zal zijn die we nog van The Fab Four kunnen verwachten hakt de zinsnede ‘Now and then I miss you’ er wat harder op in. Een galmende solo op slidegitaar voegt ten slotte extra kippenvel toe, net zoals de zachte strijkers in een compositie van Giles Martin (zoon van de legendarische Beatles-producer George Martin). Het crescendo tussen violen en cello’s zorgt zo helemaal voor een typische toets waaraan je het viertal uit Liverpool meteen herkent.

Met “Now and Then” brengen The Beatles een allerlaatste liedje, een coda op een mooie carrière en een warme knuffel voor de vele fans. De song zal als bonus worden toegevoegd aan de heruitgave van The Beatles 1967-1970 (Blue Album) en zal tussen de vele klassiekers van John, Paul, George en Ringo niet meteen uit de boot vallen. Het nummer verschijnt morgen ook als vinyl-single met een remix van “Love Me Do” op de ommezijde. Zo’n 61 jaar nadat de carrière van het viertal begon met deze debuutsingle is de cirkel nu dan ook helemaal rond.

Bron: dansendeberen.be