Background

Jukebox

KENT U ZICH DEZE NOG? The New Beat

Op de website van De Helena’s, dans en showorkest  https://www.helenas.nl/staan mooie stukken over allerlei “oude artiesten en bands” met hun toestemming mogen wij deze stukjes ook plaatsen.

The New Beat

Eén van de eerste rock ’n rollbands in de stad Groningen. De band start in 1959 en staat in nauw contact met Little Ritz & the Rocking Butterflies.
De New Beat speelt op de bekende podia uit die tijd en heeft een razend enthousiast publiek. De New Beat is één van die bands waar men vele jaren later nog steeds over praat.
The New Beat treedt onder andere op met The Blue Diamonds in de Jaarbeurshallen in Utrecht in 1960. Ook is The New Beat op de in Groningen gehouden tentoonstelling M.G. 61 van de partij.
De naam van de band heeft met het drumstel van Wim van Gorkum te maken. De fabrikant had op dit drumstel Sonor New-Beat gezet en dat was voor de band een prima naam: Sonor werd weggelaten en er stond New Beat.
De band maakt veel bezettingswisselingen door in haar bestaan. Een aantal belangrijke musici van toen en nu heeft in The New Beat gespeeld. Na 1964 wordt The New Beat eigenlijk een voortzetting van Little Ritz. Als de Little Ritz uiteen valt, gaan veel musici uit deze band over naar The New Beat.
In 1966 valt de groep uit elkaar doordat de jongens een meisje krijgen of in militaire dienst moeten.
Er heeft jarenlang een schilderij van The New Beat in het Groninger Cinematheater gehangen, gemaakt door Van Bruggen. Sinds enkele jaren is dit schilderij echter weg uit Groningen.

Bezetting

Persoon Rollen Periode
Jack Jansen Gitaar (slag) 1964 – 1966
Roelof Vellinga Basgitaar 1959 – 1966
Rudi Roelaarts Gitaar (slag) ; Zang 1959 – 1966
Henk Meuken Gitaar (slag) …. – 1964
Jelle Biel Drums 1964 – ….
Bob Hitijahubessy Toetsen 1963 – ….
Wim van Gorkom Drums 1959 – ….
Don(ald) Muller Gitaar (slag) ; Gitaar (solo) 1959 – ….
John Simon Basgitaar 1959 – ….
Lucas Hoekzema Drums …. – ….
Eric Muller Gitaar (slag) …. – ….
Stappy Zang …. – ….