Background

Jukebox

Zanger John Lamers (80) overleden

Zondagavond is in een Eindhovens verzorgingstehuis zanger John Lamers overleden. Eind jaren 60 stond hij met drie hits in de Top 40, waaronder zijn bekendste nummer Ik Bewonder Jou. In de jaren 70 moest hij na een fietsongeluk zijn zangcarrière beëindigen. John is 80 jaar geworden.

John Lamers werd op 28 juni 1942 geboren in Eindhoven. Na de lagere school ging hij naar de hbs. In die periode schreef hij al eigen liedjes en speelde hij op schoolfeesten. In 1959 nam de 16-jarige John deel aan een talentenjacht van Johnny Hoes, waar hij als tweede eindigde. Zijn echte doorbraak kwam echter pas na 1960, toen hij aan het Cabaret der Onbekenden had meegedaan. Deze wedstrijd bracht hem in contact met het Skyline Quartet. Ze besloten samen verder te gaan als John Lamers with Cees & his Skyliners. John was binnen deze groep de zanger en gitarist. Cees Dingen was de oorspronkelijke gitarist van de Skyliners.

De groep bracht twee Engelstalige singletjes uit, maar die werden geen succes. Stadsgenoot Peter Koelewijn overtuigde John Lamers in 1961 om in het Nederlands te gaan zingen. Dat leverde direct een bescheiden hit op. In oktober 1961 kwam de Nederlandstalige single Crazy Love op nummer 22 binnen in de top 30 van Muziek Expres, een maandelijkse voorganger van de Top 40.

In de jaren die volgden, bracht John en zijn begeleidingsgroep verschillende singles uit in het Nederlands, Engels, en zelfs twee in het Duits. Dit werden echter geen hits. Cees & His Skyliners brachten daarnaast twee instrumentale singles uit zonder John. In 1965 besloten John Lamers en zijn groep uit elkaar te gaan. Sindsdien richtte John zich enkel nog op Nederlandstalige materiaal. Daarmee wist hij driemaal de Top 40 te halen. Op 1 oktober 1966 maakte hij zijn Top 40-debuut met het nummer Ik Bewonder Jou. Dit nummer was een vertaling van Si Tu N’y Crois Pas van Guy Mardel uit 1964. Ik Bewonder Jou stond drie maanden in de lijst en haalde de 13e plaats.

In 1968 verschoof het repertoire van de voormalige tienerster richting feestmuziek. Dat jaar scoorde hij twee Top 40-hits: Roosmarie en Costa Brava. Deze nummers stonden samen genoteerd met de uitvoeringen van respectievelijk Peter Orloff en Digno Garcia y Sus Carios. Eind dat jaar haalde hij ook nog de Tipparade met Puur, Pure Natuur, maar daarmee wist hij niet door te dringen tot de Top 40. Al deze tijd heeft John Lamers zijn muzikale carrière overigens gezien als hobby. Hij zong in de weekends, maar door de week was hij werkzaam als staffunctionaris bij een Brabantse textielfabrikant. “Laat mij nou maar rustig reclame maken voor linnenuitzetten,” zei John in 1969 in een interview met De Nieuwe Limburger. “Dan blijft er altijd nog genoeg tijd over voor de muziek. Ik beschouw dat zingen als een geweldige hobby. Zoals een ander postzegels spaart of figuurzaagt. En toevallig verdien ik er ook nog wat extra’s mee. Ik ben getrouwd, ik heb twee kinderen. Ik kan me de luxe van een riskant artiestenbestaan niet eens meer veroorloven.”

Op 26 februari 1969 beproefde John voor de laatste keer zijn geluk door deel te nemen aan het Nationaal Songfestival. Zijn bijdrage Als Een Donderslag eindigde echter punteloos op een gedeelde laatste plaats. Het Nationaal Songfestival werd die avond gewonnen door Lenny Kuhr, die dat jaar ook het Eurovisiesongfestival zou winnen met De Troubadour. In 1972 kwam de zangcarrière van John Lamers abrupt ten einde na een fietsongeluk. Daarbij kwam hij met zijn strottenhoofd op zijn stuur terecht. De dokters adviseren hem om te stoppen als zanger. John heeft sindsdien nog wel op het podium gestaan, maar niet meer voor het grote publiek. Hij raakte langzaam in de vergetelheid. De rest van zijn leven werkte hij als copywriter en accountmanager.

John Lammers, Ik bewonder jou

Bron: https://www.top40hitdossier.nl

Youtube.com