Illegale radiozenders: inspecteurs RDI vrezen voor hun veiligheid

Radiopiraten voeren een steeds hardere strijd om illegale zenders in de lucht te houden. Inspecteurs van de RDI, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de opsporing van illegale radiozenders in Nederland, deden de afgelopen twee jaar minimaal tien keer aangifte van fysieke agressie en persoonlijke bedreiging.

Dat vertelt Kier-Co Gerritsen, plaatsvervangend directeur van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Dat deed hij in het tv-programma ‘In het Vizier van De Jager’ van presentatrice Inge de Jager bij Omroep Gelderland, dat deze week over de wereld van etherpiraten gaat.

Bedreigingen
Daarin vertelt hij ook dat inspecteurs bedreigingen krijgen tot het huisadres aan toe. Gerritsen: “Op Facebookpagina’s worden namen, foto’s, adresgegevens, telefoonnummers en kentekens gedeeld. Ik denk dat piraten zich niet realiseren welke impact het heeft als mensen zeggen ‘ik kom je thuis wel opzoeken’. Of ‘ik weet waar je kinderen op school zitten’.

Naast de RDI krijgen bergingsbedrijven tegenwoordig ook bedreigingen als ze meewerken aan het ruimen van zenders en antennemasten. Piraten plaatsen apparatuur vaak op een bijzondere plek, zodat je er niet of nauwelijks bij kunt komen. Soms leggen ze ook een paar kuub zand, waardoor inspecteurs niet meer weg kunnen.

‘We weten je te vinden’
Radiopiraterij kent een lange traditie in het oosten van het land. In Gelderland zijn met name in de Achterhoek veel radiopiraten actief. Volgens radiopiraat De Ster van Gelderland komen er in onze provincie steeds meer kleine piraten bij.

Herbert Visser, directeur van Mediahuis Radio, zegt dat de radiopiratenwereld veranderd is sinds de jaren tachtig, toen hij zelf piraat was bij Delta Radio in Nijmegen. “Je hebt nog wel hier en daar een zolderpiraat die een paar uurtjes in de week programma’s uitzendt voor de omgeving. Maar de meeste piraten zijn teams die een hoge zendmast van 80, 90 meter kopen en daarmee legale radiozenders van de FM-band drukken in heel Nederland.

Visser heeft lange tijd last gehad van verstoringen door illegale uitzendingen en nam vaak zelf contact op met radiopiraten. Als dat niet werkte, maakte hij melding bij de RDI. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. “Doodsbedreigingen, we komen je met een groepje in elkaar slaan, we weten je te vinden.“, zo vertelt hij in de documentaire van Omroep Gelderland.

Niet alleen commerciële zenders zeggen last te hebben van etherpiraten. Piratenzenders verstoren ook het communicatienetwerk voor hulpdiensten, C2000.

Etherpiraten kunnen legaal via internet, middengolf en DAB+ uitzenden of een vergunning aanvragen voor een evenement. Maar legaal uitzenden vinden de piraten geen optie. Daarom heeft de RDI begin dit jaar onder andere de boetes verhoogd van 2500 euro naar 7500 euro.

Bron: RadioWereld.NL