Background

Jukebox

Grote zorgen bij omroepen omdat PVV NPO wil afschaffen

Partijen moeten nog aan de coalitietafel, een nieuw kabinet is nog ver weg, maar de zorgen om het voortbestaan van het publieke bestel zijn nu al groot. Winnaar van de verkiezingen, PVV, wil de NPO afschaffen, VVD staat voor bezuinigingen en als het aan NSC ligt, verdwijnt er één net. Een rondje langs omroepbazen maakt duidelijk dat de zorgen groot zijn.

Jan Slagter van Omroep MAX reageert bezorgd in het AD: “Verkiezingstaal is toch altijd iets anders dan wanneer er beleid moet worden gemaakt. Nederland zonder publieke omroep kan echt niet. Dit is zorgelijk, want je praat wel over duizenden banen die op het spel staan.” Slagter erkent dat er veranderingen nodig zijn bij de NPO, zoals minder geld naar bureaucratie en marketingmanagers, maar benadrukt het belang van een gesprek voordat drastische stappen worden genomen.

Arjan Lock, omroepbaas van de EO benadrukt in het AD het belang van een sterke publieke omroep voor een goed functionerende democratie.

De NPO erkent de toenemende druk en benadrukt het belang van een onafhankelijke publieke omroep in een democratische rechtsstaat. Samen met omroepen werken ze aan een gezamenlijke strategie om de cruciale rol van de publieke media te waarborgen. AvroTros en KRO-NCRV sluiten zich hierbij aan.

Bron: spreekbuis.nl