Background

Jukebox

Grote piratenzender in Nieuw-Amsterdam uit de lucht gehaald

In Nieuw-Amsterdam is zondag een grote piratenzender uit de lucht gehaald. Dat bevestigt de RDI, het voormalige Agentschap Telecom. De zender was in grote delen van het land en in het buitenland via de FM te beluisteren.
Volgens mediawebsite TotaalTV had de zender een dusdanig hoog vermogen dat zelfs in Noorwegen de uitzending te horen was. Het zou gaan om de de zender ‘Weekend Formatie Zuidoost Drenthe’, die op de frequentie 94,6 FM uitzond.
Een woordvoerder van de RDI zegt dat de piratenzender het signaal van de lokale omroep verstoorde.

Geen aanhoudingen

Er is niemand aangehouden na het ontmantelen van de zender. De zendmast stond op openbaar terrein, vermoedelijk stond de studio op een andere plek. Volgens betrokkenen verliep het ontmantelen probleemloos en was het contact tussen de zender en medewerkers van RDI goed.
De RDI ziet de laatste tijd juist dat ontmantelingen ook tot problemen kunnen leiden. Tegen Afgelopen RTV Oost zei de dienst dit weekend dat zendpiraten nog steeds een groot probleem zijn in de regio. De RDI vindt ze gewelddadiger geworden. “Illegale radiozenders gaan steeds vaker gepaard met overlast, vernieling van opstelpunten van mobiele providers, milieuvervuiling, diefstal van elektriciteit, intimidatie en bedreiging van toezichthouders en omwonenden”, aldus een woordvoerder.
Meest zorgelijk is volgens de toezichthouder dat illegale radiozenders het C2000-systeem van de hulpdiensten en het vliegverkeer kunnen verstoren.
Bron: rtvoost.nl