Background

Jukebox

Gemeente trekt na 35 jaar stekker uit AAVisie, lokale omroep van Almelo

AAVisie houdt na 35 jaar op te bestaan. De lokale omroep van Almelo raakt de zendmachtiging kwijt aan 1Twente, dat nu al de lokale omroep voor Enschede en Hengelo is. Gisteravond stemde een meerderheid van de Almelose gemeenteraad voor de licentiewissel. Het Commissariaat voor de Media moet er in mei nog definitief over beslissen, maar dat is vaak een formaliteit.

Dat AAVisie ophoudt te bestaan, leidt tot onbegrip bij onder meer NPO Radio 2-nieuwslezer Matijn Nijhuis. “De plek waar het voor mij allemaal begon, de lokale omroep van Almelo, raakt waarschijnlijk zijn licentie kwijt aan het bedrijf achter de lokale omroep in Enschede. Absurd”, schreef hij vorige week op X.

Tachtig streekomroepen

AAVisie werkte eerder al samen met 1Twente, maar stapte in 2020 uit het samenwerkingsverband. Volgens de omroep liep de samenwerking steeds meer uit op een fusie. Dat laatste is overigens ook de bedoeling in de plannen van het demissionaire kabinet: dat wil terug naar maximaal tachtig streekomroepen in Nederland. Nu zijn er nog grofweg 240 lokale omroepen.

Voor Twente betekent dat één streekomroep, maar de lokale omroepen in die regio vechten elkaar de tent uit. Zo aast AAFM nu op de zendmachtiging voor het naastgelegen Wierden. Tot irritatie van Twente FM, dat er nu uitzendt.

Bron: radiofreak.nl