Background

Jukebox

Busje Komt Zo-bedenker Bas van den Toren overleden.

Bas van den Toren is vannacht op 64-jarige leeftijd overleden. De Luttenberger werd vooral bekend als de gitarist van het duo Höllenboer, waarmee hij samen met Gerard Oosterlaar ruim dertig jaar optrad en in 1995 de nummer 1-hit Busje Komt Zo scoorde.
Van den Toren was al geruime tijd ziek.
Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren vormden Hollenboer in 1986, waarbij Gerard de teksten (vaak in dialect) schrijft en Bas zich ontfermt over het muzikale deel. Na wat losse singles en vele optredens op feestjes en in theaters in de regio brengt Hollenboer in 1993 hun eerste langspeelplaat uit: Muj good kiek’n wa’k zeg.
Busje komt zo
Het is de tweede plaat die het duo definitief de geschiedenisboeken in katapulteert. Oosterlaar moet voor een studiedag op zijn werk als verslavingsconsulent een ‘grappig’ liedje zingen en samen met Van Den Toren schrijft hij in een paar minuten Busje Komt zo, een protestsong tegen de mogelijke komst van de methadonbus – uiteraard met een knipoog.
Een enorm kutnummer, zo zou Van Den Toren het later noemen: “Het is zo plat als een dubbeltje. Als je het vergelijkt met andere teksten die Gerard schreef, of andere liedjes die we maakten, stelt het helemaal niets voor.”
De hitpotentie wordt echter wel meteen gezien, er volgt een platencontract en een videoclip en het nummer haalt in een paar weken tijd de hoogste plaats in de hitlijsten. Het duo belandt in een achtbaan die een half jaar non-stop blijft rijden – met optredens op de meest krankzinnige plekken, voor de meest krankzinnige bedragen ook. Van Den Toren daarover: “Dan speelden we drie minuten en kregen we vijfduizend gulden. Als je daar over nadenkt raak je het spoor bijster.”
Maar dat doen de heren dus even niet, dat nadenken. Ze laten zich de kortstondige roem broodnuchter welgevallen. Oosterlaar: “Dan kwam het management weer met absurd idee. Optreden op de middenstip bij Ajax? Zal mij worst wezen, zei Bas dan. En daar gingen we weer.”
Na het Busje..
Even snel als de roem komt, gaat-ie ook weer. Tot grote opluchting van de heren overigens; ze kunnen weer terug naar wat ze het liefst doen. Luisterliedjes maken en spelen, op plekken waar mensen ook daadwerkelijk luisteren.
Het Busje, dat met meer dan honderd duizend verkochte exemplaren zonder enige twijfel hun grootste succes is, spelen ze niet zo vaak meer. Behalve ‘als mensen het echt heel graag willen’. Maar, zo stelt Van Den Toren: “Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.”
Samen met Oosterlaar maakt Van Den Toren voor RTV Oost in 1999 ook het humoristische televisieprogramma Dette det dut. De Luttenbergers brengen op “Höllenboerse” wijze kolderieke en humoristische sketches in de huiskamer. Onderdelen van het programma waren: Bas in het Bos, meester Bennie en de alternatieve Bijrijder.
Gezondheidsproblemen
Hollenboer breidt in 2009 uit met bevriende gitarist Hans Nieuwenhuis, maar decimeert eerder dit jaar weer naar een duo. De band gaat verder zonder oprichter Bas van den Toren, die het vanwege aanhoudende gezondheidsproblemen niet meer kan opbrengen.
Van den Toren reageert met zijn kenmerkende nuchterheid op het stoppen. “Het gaat al langere tijd niet zo goed. Dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken. Het is niet anders, ik heb het met veel plezier gedaan.”
Bas van den Toren werd 64 jaar oud.
Bron: rtvOost