Background

Jukebox

Artiest van de week: The Amazing Stroopwafels

Elke donderdag zetten we op de website en de app de artiest van week, deze week is dat The Amazing Stroopwafels.

Elke zondag om 11:00 uur zenden we dan 5 nummers uit tijdens de uitzending door Expander Radio.

U kunt als lezer en luisteraar mee bepalen welke nummers er gedraaid moeten worden van de artiest van de week.

Stuur een bericht naar whatsapp 06-20474333 of mail naar: expanderradio@gmail.com of bezoek de faceboekgroep van Expander radio.

https://www.facebook.com/groups/489616902770797

The Amazing Stroopwafels

The Amazing Stroopwafels is een Rotterdamse band bestaande uit Wim Kerkhof (zang, contrabas, keyboards), Rien de Bruin (gitaar, accordeon en zang) en Arie van der Graaf (elektrische gitaar).

The Amazing Stroopwafels werden op 21 maart 1979 opgericht door Wim Kerkhof en Fred Piek (Fungus), de laatstgenoemde verliet de groep in 1981. Al vrij snel werd de band uitgebreid met Arie van der Graaf, Koos Pakvis en Louis Debij (allen oud-Fungus-leden). Vanaf 1984 speelt de band in de huidige bezetting als trio, maar ook als vijfmansband versterkt met Pakvis en Debij (laatstgenoemde tot de komst van Hans Greeve), die ook meewerken aan het studiomateriaal. In 2019 verscheen een boek over de Amazing Stroopwafels, geschreven door “stroopwafelzoon” Merlijn Kerkhof.
The Amazing Stroopwafels werden bekend met hun vele optredens op straat, doorgaans op de Lijnbaan in Rotterdam (voor het oude Ter Meulen-gebouw). Hun tweede single Ome Kobus (1981), waarin ze de lotgevallen van Ome Kobus beschreven die zijn linkerbeen verloor aan een haai, leek een hit te worden, maar het lied werd door de Hilversumse radiozenders geboycot omdat het discriminerend zou zijn tegenover gehandicapten.

Het nummer Oude Maasweg uit 1981 (een bewerking van Leon Russells Manhattan Island Serenade, van de tweede lp Mooi weer) kwam niet verder dan nr. 50 in de Nationale Hitparade. Het nummer groeide uit tot een klassieker van The Amazing Stroopwafels, omdat het sinds de release gedraaid bleef worden op de radio. Het nummer stond in 2007 op de 16de plaats in de NPO Radio 2 Top 2000. Ook werd het nummer door luisteraars van NPO Radio 2 uitgeroepen tot een na beste nederpopplaat in de Nederpop Top 100 in 2008. Een lied dat veel bij NOS Radio Tour de France te horen is, Ik ga naar Frankrijk, uit 1984 stond in de Top 2000 van 2007 op 600: in 2014 zakte het nummer naar de 1958ste plaats. Tot tweemaal toe (in 2007 en 2008) eindigden The Amazing Stroopwafels op de tweede plaats in de verkiezing van de “Tourartiest aller tijden.” Andere bekende nummers zijn Voor de storm uit 1988, over de watersnood van 1953 en De Reus van Rotterdam, een lied over de Rotterdammer Rigardus Rijnhout.
Wim Kerkhof en Rien de Bruin zijn nog af en toe op de Rotterdamse Lijnbaan als straatmuzikant te bewonderen, elektrisch gitarist Arie van der Graaf speelt soms mee bij de straatoptredens. Een van de verklaringen van het succes van The Amazing Stroopwafels ligt in het feit dat ze altijd optreden in een kleine, intieme setting: zo spelen ze net zo goed bij mensen thuis als in de theaters. Mede dankzij deze attitude is de band een van de meest optredende bands van Nederland (sinds de oprichting heeft de band zo’n 7000 optredens verzorgd). Ze maakten 24 albums, 42 singles, 3 dvd’s en een theatertour vanwege het 25-jarig jubileum in 2004. Eind 2006 kwam onder de titel Van Blankenburg tot Zwart Nazareth een dvd uit met nummers van The Amazing Stroopwafels over de regio Rijnmond, met daarbij historisch beeldmateriaal.

In de theaters is de bezetting uitgebreider, met bassist Koos Pakvis, Hans Greeve op drums en vaak ook Johan Jansen op pedal-steelgitaar. De tweede theatertoer heette Strooptocht (2007 en 2008), in 2010 en 2011 stond Van eigen deeg op het programma. De voorstelling Eeuwige vlam kwam in 2013 en 2014 in de theaters. Ze traden op als huisband in 2013 bij het RTL 7 programma RTL Sportcafé: Schaatsen en in 2015 dagelijks bij Tour du Jour. In de vijfde theatertoer All you can eat spelen ze weer voornamelijk met de kleine bezetting. De zesde theatertoer Hiero wordt weer in de vijfmansbezetting gespeeld vanaf eind 2017. Tijdens de lockdown vanwege het coronavirus in 2020 speelde Kerkhof, alleen of met de andere bandleden, op Facebook 102 dagen lang iedere dag een ander lied op zijn balkon.

Meer lezen over The Amazing Stroopwafels, kijk dan op hun website via deze link: https://www.amazingstroopwafels.nl/