Lokale omroep in Nederland bestaat 50 jaar

In 2024 bestaat de lokale publieke omroep 50 jaar. De NLPO staat daar graag bij stil tijdens een speciale jubileumweek. Zo komt er een boek over 50 jaar lokale omroep door Arjan Snijders, een podcastserie en een speciale website 50jaarlokaleomroep.nl.

In 2024 wordt er nog meer bekend over de invulling van de jubileumweek die wordt gehouden van 30 september tot en met 5 oktober.

Geschiedenis
De geschiedenis van de lokale publieke omroep start in 1974. Er werd destijds gestart met een experiment waarin zes lokale omroepen legaal uit mochten zenden via kabeltelevisie. Dit gebeurde in Melick-Herkenbosch, Dronten, Zoetermeer, Deventer, Goirle en de Amsterdamse Bijlmermeer. Alhoewel het daarvoor ook wel eens gebeurde, kwam er met de zogeheten ‘Kerstbeschikking’ een legaal alternatief.

Halverwege de jaren ’80 kregen de eerste lokale omroepen een FM-etherfrequentie, waarmee het publiek nog beter bereikt kon worden.

Vijftig jaar later is er veel veranderd in de sector. Van zes omroepen in het begin naar maar liefst 376 in 1995, van communicatiemiddel opgezet door de gemeente naar onafhankelijke journalistiek en van lokale omroep naar streekomroep. Het jubileum is voor de NLPO een mooi moment om achterom te kijken en stil te staan bij wat er is gebeurd en bereikt.

Bron: RadioWereld.NL