Background

Jukebox

RTV Drenthe laat AI-stem nieuwsbulletins lezen in het weekend

RTV Drenthe zet kunstmatige intelligentie (AI) in bij de nieuwsbulletins op de radio. Vanaf 6 juli worden de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorgelezen door een kunstmatige stem. “De nieuwsberichten worden net als nu met zorg geschreven op de redactie”, garandeert de regionale omroep.

Met dit experiment zegt RTV Drenthe de nieuwe ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie te willen ontdekken. Of een krappe zomerbezetting wellicht ook een rol speelt bij het besluit, is niet duidelijk. “De AI-computer heeft geen enkele invloed op de inhoud van het nieuwsbulletin en het journalistieke werk. De technologie wordt alleen gebruikt ter ondersteuning van onze journalisten”, vertelt eindredacteur Martin van der Veen.

De AI-stem wordt deze zomer gebruikt om de experimenten. Daarna wil de Drentse omroep kijken of het verder gaat met de kunstmatige stem.

RTV Drenthe is niet de eerste regionale omroep die AI de nieuwsbulletins laat voorlezen. Eerder experimenteerden NH Radio en Omroep Flevoland er al mee.

Bron: radiofreak.nl