Background

Jukebox

Ongeloof bij weduwnaar Robert Long

’Hoe kan Robert Long nou zijn vergeten?!’

Het is alweer zestien jaar geleden dat Robert Long op maar 63-jarige leeftijd overleed. De legendarische zanger, tekst- en musicalschrijver liet een omvangrijk oeuvre na, maar juist dat wordt nog maar zelden gehoord. Zijn weduwnaar Kirstof Rutsaert (51) doet er alles aan om de herinnering aan de zanger levend te houden, maar naar eigen zeggen loopt hij aan tegen een muur van onbegrip…

Het is een lot dat veel overleden, Nederlandse artiesten treft. Na hun dood worden hun liedjes nauwelijks nog gehoord. Conny Vandenbos, Benny Neyman, Robert Long… fans moeten naar YouTube of Spotify om hun werk te vinden. Anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk, waar tijd wordt vrijgemaakt voor muziek van onder anderen Jacques Brel, Joe Dassin, Edith Piaf en Charles Aznavour, lijkt hier vrijwel geen radiozender bereid hun hits door de ether te laten schallen.

Radio Expansie draait wel de nummers van deze artiesten, ze horen bij het nederlanse muziek erfgoed.

Van die drie genoemde iconen was Robert Long degene die zijn nummers ook nog eens zelf schreef. Al vroeg in zijn carrière werd hij geprezen voor zijn destijds verrassende, en in sommige kringen zelfs schokkende, debuutalbum Vroeger of later (1974). Tijdloze pareltjes staan erop, maar of nieuwe generaties er door het horen van zo’n plaat er spontaan kennis mee zullen maken?

André Hazes sr. is de gelukkige uitzondering op de regel. Dankzij spraakmakend nageslacht en een hyperactieve weduwe ligt de naam Hazes nog steeds op ieders lippen en worden rond zijn muzikale erfenis hele musicals, tv-shows en popconcerten opgetuigd. Maar zo uitbundig als André, bijna twintig jaar na zijn dood, de gemoederen bezighoudt, zo stil is het rond Long. Terwijl ook zijn weduwnaar zich heeft voorgenomen de herinnering aan hem levend te houden.

Maar heel Holland zingt nog niet Lóng! Op 13 december was het alweer zestien jaar geleden dat hij na een heftig en kort ziekbed overleed. Kristof Rutsaert (50), zijn laatste levenspartner, heeft ideeën genoeg om het werk van Robert te blijven promoten. De Vlaming heeft hem ook beloofd dat te blijven doen, maar het blijkt minder makkelijk dan aanvankelijk gedacht.

’Het is nooit klaar’

Het valt Kristof zwaar dat er zo weinig postume erkenning is voor het werk van zijn man, zegt hij in een hartenkreet aan Privé: „Ik merk dat ik het er moeilijk mee heb. Zestien jaar mocht ik Robert mijn partner noemen. We hebben zo veel met elkaar gedeeld, zo veel geleerd, zo veel gelachen en ook samen, tot het laatst, veel gehuild. We hebben elkaar leren kennen en leren begrijpen. Wat 33 jaar geleden begon met een spontane ontmoeting, groeide uit tot een heel bijzonder, intens verhaal. Een verhaal van liefde, vertrouwen, vriendschap, groeien, liefhebben, hechten en loslaten. Dat hij nu in feite langer dood is dan dat ik hem heb gekend, is een rare gedachte. Zelfs nu denk ik weleens: is het dan nooit klaar? Moet ik mij hiermee blijven bezighouden? Ja! En nee, het is nooit klaar!”

Bron: De Telegraaf