Background

Jukebox

Geef Ronnie Tober een monument

Zanger Ronnie Tober (77) en zijn zes jaar oudere echtgenoot Jan Jochems wilden hun zilveren huwelijk én hun eerste ontmoeting, 55 jaar geleden, niet onopgemerkt aan zich voorbij laten gaan. En dus werd er afgelopen weekend, samen met al die beroemde collega’s, ouderwets de liefde gevierd.

Destijds, in de jaren zestig, waren zij een van de eerste openlijke homoparen in de showbizz. Al duurde het toch nog even voordat het grote publiek dat van Ronnie Tober en Jan Jochems in de gaten had. Nu, 55 jaar nadat de vonk oversloeg, vieren zij met tal van collega’s hun liefde, die al die tijd standhield en 25 jaar geleden met een huwelijk werd bezegeld. Een ouderwetse showbizzparty, zoals we nog maar zelden tegenkomen.

„Wat hadden mijn ouders hier graag bij willen zijn”, verzucht Ronnie tegen Privé. „Ik ben de jongste van vier kinderen en kwam twee maanden te vroeg. Ik had weken in een couveuse moeten liggen, maar die was er niet. Desondanks heb ik het gehaald. Mijn moeder zei later dat ze er volgens de dokter rekening mee moest houden dat ik waarschijnlijk niet oud zou worden. Maar kijk nou, hier sta ik… binnenkort 78 jaar!”

Het overgrote deel van zijn leven deelt de zanger met Jan, die al jaren de naam Tober draagt. „Ik ben blij dat mijn ouders mijn succes als zanger nog hebben meegemaakt”, vervolgt Ronnie, die onvergetelijke nummers zong als Geweldig en Rozen voor Sandra. „En nog belangrijker is dat ik 55 jaar geleden, toen ik Jan leerde kennen, hem meteen aan ze heb kunnen voorstellen. Mijn vader en moeder, die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten emigreerden, waren toevallig in Nederland toen de vonk tussen Jan en mij oversloeg. En ze hebben hem meteen in hun armen gesloten, net als de rest van mijn familie. Dat ik ervoor koos mijn leven te delen met een man is ook toen nooit een probleem geweest.”

’Altijd gezellig’

Met de evergreen This Is My Life brengt Ronnie op zijn sterrenfeest in de bossen van het Gelderse Renkum een ode aan zijn echtgenoot. „Jan, nog 55 jaar erbij!”, roept hij er nog enigszins overmoedig achteraan. Zangeres Corry Konings (71) steekt haar waardering en respect voor haar collega niet onder stoelen en banken. „Ronnie is echt”, weet ze. „Voor mij is hij veel meer dan een collega. Als Ronnie hoort dat het even niet goed met je gaat, hangt hij bij je aan de bel om je een hart onder de riem te steken.”

Bron:  www.telegraaf.nl