Background

Jukebox

Artiesten zien populariteit Nederlandstalige muziek groeien

Muziek van eigen bodem lijkt dit jaar populairder dan ooit. De top van de hitlijsten staat de laatste weken vol met vooral Nederlandstalige muziek, iets wat tot een paar jaar geleden nauwelijks voorkwam. Volgens artiesten is er een eenvoudige verklaring voor: een nieuwe generatie heeft het Nederlandstalige repertoire ontdekt, er zijn meer smaken én de kwaliteit is omhooggegaan waardoor er meer steun is van bijvoorbeeld de radiozenders.

Nederlandse muziek is volgens FunX-dj Fernando Halman altijd wel populair geweest. Maar er zijn nu met radio, YouTube en Spotify veel meer kanalen om muziek te ontdekken, zegt hij. Halman ziet dat de tijden zijn veranderd. “De liedjes worden ook steeds beter, en de nieuwe generatie komt ook net een beetje kijken. Die gaan het ook meer waarderen en dat zorgt er allemaal voor dat het scoort in de charts.”

Suzan & Freek, die al sinds 2018 aan de lopende band hits scoren, beamen dat de kwaliteit van de producties tegenwoordig heel hoog ligt. “Het klinkt allemaal heel internationaal”, zegt Freek Rikkerink. “En misschien is het ook zo dat Nederlandse taal iets meer binnenkomt allemaal.”

Knokken

Volgens FLEMMING, de artiestennaam van Flemming Viguurs, is Nederlandse muziek “gewoon heel makkelijk te begrijpen” en scoort het daardoor goed. “Ik denk dat dat ook de kern is”, zegt de zanger die afgelopen najaar doorbrak met de hit Amsterdam. “Als ik een Engels nummer hoor moet ik eerst de tekst lezen, en duurt het wat langer voordat de teksten vallen. En bij Nederlands hoor je het één keer en je weet precies waar het over gaat. Het herkenbare werkt heel erg.”

Zanger Nielson kan zich nog herinneren dat hij jaren geleden “zo’n beetje als enige” knokte om een plekje te krijgen op de playlists van de radiostations. “Nu is er veel meer ruimte”, zo ziet hij. “Dat maakt al een groot verschil. Ik denk dat daardoor muzikanten er misschien ook meer geïnteresseerd in zijn geraakt. Ik hoop dat ze geïnspireerd zijn op alles wat er al was en dachten: misschien is Nederlandstalig ook wel heel erg nice om te maken.”

Trots

Dat er met artiesten als Froukje, S10, MEAU, Goldband en Antoon nu een heel nieuwe generatie Nederlandstalige artiesten zich aan het hitfront heeft gemeld, vindt Nielson alleen maar leuk. “Ik ben daar zelfs wel een beetje trots op. Dat is toch gewoon cool? Ik ben voor een zo breed mogelijk Nederlandstalig landschap. Dat inspireert mij ook weer om m’n best te doen.”

Suzan Stortelder van Suzan & Freek is het met Nielson eens. “Nu het zo vaak wordt gedaan, kunnen we ook meer van elkaar leren. Ik denk dat de lat steeds hoger komt te liggen en het steeds moeilijker is om een goed Nederlands liedje te maken.”

Bron: Shownieuws.   https://www.shownieuws.nl/entertainment/artiesten-zien-populariteit-nederlandstalige-muziek-groeien