Background

Jukebox

ARTIEST VAN DE WEEK: Wilma Landkroon

Elke week op donderdag zetten we informatie op de website en in de app over een artiest of groep, welke bij het “piraten” publiek bekend zijn.

Elke zaterdag om 10:15 draaien we dan 5 nummers van deze artiest of groep in de uitzending van Expander Radio studio 18.

U als lezer en luisteraar kunt bepalen welke 5 nummers er gedraaid moeten worden, stuur uw suggestie naar : expanderradio@gmail.com of bezoek de facebook groep pagina van expander radio en laat daar uw suggestie weten

https://www.facebook.com/groups/489616902770797

Deze week: Wilma Landkroon

 

Wilma Landkroon is een zangeres die op jeugdige leeftijd onder de artiestennaam Wilma een bliksemcarrière doormaakte.

Haar zuivere stemgeluid was haar handelsmerk.

Omdat Wilma op jeugdige leeftijd al fulltime artieste was en nadien een weinig fortuinlijke levensloop had, wordt zij door velen beschouwd als een slachtoffer van onverantwoorde exploitatie.

Wilma is het zusje van Henny Thijssen, een Nederlandse zanger, tekstschrijver en producer.

Wilma werd ontdekt door Gert Timmerman en scoorde in 1968 haar eerste hit met Heintje (Bau’ Ein Schloss Für Mich) – een antwoordlied op Ich bau dir ein Schloss van Heintje.

Wilma behaalde vervolgens nog een aantal successen, speelde in enkele Duitse films en hield zich al die tijd, gestimuleerd door haar manager Ben Essing en haar vader, meer bezig met het artiestendom dan met het afronden van een schoolopleiding.

Na Gert Timmerman en Ben Essing ontfermde Pierre Kartner zich over het jonge sterretje en scoorde Wilma haar grootste hit: Zou het erg zijn lieve opa – een duet met Vader Abraham dat in 1971 de eerste plaats bereikte in de Top 40 en de Daverende Dertig.

Daarna ging het bergafwaarts met Wilma. De single Waarom laat iedereen mij zo alleen was voorlopig haar laatste studio-opname en in 1972 eindigde de samenwerking.

Ze belandde in een kindertehuis en werd in 1975 gearresteerd wegens inbraak.

In 1981 zong ze mee met de single Van Washington naar Moskou die werd uitgebracht onder de naam Sterren Voor Vrede.

Andere sterren waren Peter Koelewijn, Conny Vink, Dries Holten, Jacques Herb en Don Mercedes.

In 1994 haalde Wilma nog even de kranten omdat haar huis afbrandde. Bij deze calamiteit gingen al haar gouden platen verloren.

De comebackpogingen Het leven is oneerlijk, Recht op een beetje geluk en Waarom heb ik je nodig? (1992) leverden ondertussen niet het verhoopte succes. In 1995 keerde Wilma de showbizz definitief de rug toe.

In 2005 was ze met Jan Smit te gast in een televisieprogramma van Paul de Leeuw. Haar negatieve herinneringen aan Ben Essing en Pierre Kartner stak ze daarbij niet onder stoelen of banken.

In 2022 nam de ernstig zieke Wilma met haar broer Henny het nummer Onze liefde op, daarmee sloot ze ook definitief haar zangcarriere af.

Wilma – die altijd onder haar voornaam bekend is geweest – telt inmiddels 65 lentes. Ze kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen en intussen is ze zo verzwakt dat zelfs het zingen moeilijk ging. “Henny hield me vast tijdens de opnames”, vertelt Wilma tijdens een fotoshoot in de achtertuin van haar broer. “Zonder hem was het niet gelukt.”

Wilt u meer weten over Wilma, dan verwijzen we u naar de onderstaande links.

https://www.youtube.com/watch?v=7ikQw_o_o2A&t=273s

https://www.youtube.com/watch?v=ivmDnsIgGVA

Klomp met een zeiltje , Wilma Landkroon

https://youtu.be/3H1W81vfkOs

 

Bron: Wikepedia

Youtube